21 Kasım 2014 Cuma

Oyuncak Müzesi


Benim gibi oyuncakları çok sevenleri yeri :)




Çocukluğunuza döneceksiniz emin olabilirsiniz :) 
Ben burada yaşamak istiyorum demiştim :) Öyle güzel oyuncaklar var ki onları görünce şimdi satılanlar oyuncak mi diyeceksiniz..

O oyuncaklarla oynayan çocuklar o kadar şanslı ki görebilme şansım olduğu için kendimi de şanslı sayıyorum :) İki kez gittim oyuncak müzesine en yakın zamanda tekrar gitmeyi düşünüyorum, mutlaka gitmelisiniz. Oyuncakları gördükçe mutluluktan gözleriniz parlayacak, kız kardeşimle gittiğimizde onun gözlerinde görmüştüm :) 
Eğer çocuklarınız varsa onlarla çok güzel vakit geçirebilirsiniz. 

Gezinizin sonunda en alt katta bulunan cafede yorgunluk kahvesi içmeyi unutmayın hem de Mickey & Minnie fincanlarında :) Fincanları nerede bulabileceğinizi soracaksınız ne yazık ki ülkemizde yok :( Sunay Akın' ın eşi Paris Disneyland' dan almış onları..Fincanları gördüğünüz an bu bilgiyi neden paylaştığımı anlayacaksınız :) 




İyi ki gelmişim dediğinizi duyar gibiyim :)

Bizlere bu güzel müzeyi kazandırdığı için Sunay Akın' a teşekkür ederim...

Oyuncak Müzesi' nin Hikayesi


İstanbul Oyuncak Müzesi 23 Nisan 2005 yılında şair/yazar Sunay Akın tarafından kurulmuştur. 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği müze Göztepe semtindeki tarihi bir köşkte yer almaktadır.
Sunay Akın’ın 1990 yılından başlayarak pekçok ülkedeki koleksiyonerlerden, antikacılardan ve açık arttırmalardan kitaplarının ve de gösterilerinin telifleriyle satın aldığı oyuncak tarihinin en değerli eserleriyle kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi, uygarlık tarihini daha eğlenceli, daha akılda kalıcı bir öğrenme yöntemi ile ziyaretçilere sunmaktadır.Örneğin, uzay oyuncaklarının sergilendiği bölümde Ay’a ulaşma çabası, tren oyuncakları bölümünde ise sanayi devrimi oyuncakların diliyle anlatılmaktadır. Müzenin dekoru da bu düşünceyle sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan tarafından tasarlanmıştır. Müze bir şair tarafından açılmış olması ve bir sahne tasarım sanatçısı tarafından tasarlanmış olması özelliği ile de dünyada bir ilki teşkil etmektedir.

İstanbul Oyuncak Müzesi' nin en önemli özelliklerinden birisi de aileyi büyün üyeleriyle kucaklamasıdır. Müze bu özelliğiyle üç kuşağın bir arada zaman geçirebileceği ve ortak mutluluğu paylaşabileceği bir mekandır. Nine/dede, anne/baba çocuklarla birlikte bir zaman makinasında çocukluklarına doğru yola çıkarken, birbirlerine kendi dönemlerini anlatmanın keyfini çıkartırlar. Oyuncak müzesinin koridorları "Bundan bende vardı" cümlesi ile başlayan ve çocukluk hatıralarının anlatıldığı sesler ile yankılanmaktadır.

İstanbul Oyuncak Müzesi ile birlikte Avrupa ülkelerinde büyük öneme sahip olan oyuncak müzeleri konusunda ülkemizdeki boşluk tamamlanmış ve İstanbul Oyuncak Müzesi dünyadaki örnekleri arasında önemli bir yere sahip olmuştur. 2012 yılının Kasım ayında İstanbul Oyuncak Müzesi tarafından gerçekleştirilen ve dünyada bir ilk olan TOYCO-2012 İstanbul ( Avrupa Oyuncak ve Çocuk Müzeleri Birliği ) buluşması ilk kez Türkiye’de gerçekleştirilmiştir. Bu sayede İstanbul Oyuncak Müzesi dünyada çocuk ve oyuncak müzeleri birliği kurulması konusunda öncü olmuş, İstanbul’a "Oyuncak Müzelerinin Başkenti’ ünvanını kazandırmıştır.

İstanbul Oyuncak Müzesi ülkemizdeki diğer oyuncak müzelerinin de açılması için örnek teşkil etmiştir. 2011 yılında, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Antalya Oyuncak Müzesi ve 2013 yılında da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, İstanbul Oyuncak Müzesi kurucusu Sunay Akın’ın danışmanlığı ve küratörlüğünde kapılarını ziyarete açmıştır. Sunay Akın ayrıca Barış Manço Müzesi ve Antalya Soba Müzesi'nin kuruluşlarında da danışmanlık yapmış, katkılarda bulunmuştur.










Geldik adresine ve nasıl gidileceğine...

Adres : Ömer Paşa Cad., Dr. Zeki Zeren Sok. No:15, Göztepe/İstanbul

Müze Ziyaret Saatleri; Pazartesi günleri kapalı

Hafta içi: 09.30-18.00
Hafta sonu: 09.30- 19.00

İstanbul Oyuncak Müzesi’ne İETT otobüsleri ile gelmek isteyen ziyaretçiler, Kadıköy’den 

kalkan ve Göztepe’ den geçen otobüsleri kullanabilirler.

Otobüs numaraları aşağıdaki gibidir;


10, 10B, 10S, 14Ç, 14 KS, 17, 17L, 19F, 19M, 19S, GZ1,GZ2, ER1, ER2 




Kaynakça 

http://www.istanbuloyuncakmuzesi.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder