26 Kasım 2014 Çarşamba

Cumhuriyet Devrinde Bir Osmanlı Prensesi..

Uzun zaman önce okuduğum bir kitaptan bahsetmek istiyorum size.. 

Osmanlı prensesi Neslişah Sultan..


Son padişah Sultan Vahideddin ile son halife Abdülmecid Efendi' nin torunu olan Neslişah Osmanoğlu, altı asırlık Osmanlı İmparatorluğu' nun yıkılıştan önce dünyaya gelmiş son prenses idi..


1921' in 4 Şubatında doğmuş, Osmanoğlu ailesinin mensuplarının kaydedildiği Hanedan Defteri, onun ismi ile noktalanmıştı..


Bugün Osmanlı'dan kalan sarayları gezerken hep düşünürüm bir zamanlar buralar birilerinin evi idi.. İçinde hüzünlü, mutlu sayısız anılar yaşadılar ve en son işgal atında yıllar geçirdiler..


Neslişah...


Düşüncelerimin ne kadar doğru olduğunu gösteren bir kitap.. Murat Bardakçı' nın Neslişah Sultan ile yaptığı görüşmeler sonunda yazılan kitapta kendi ifadeleri de bulunuyor. Osmanlı İmparatorluğu' nun son resmi sultanı olan Neslişah Osmanoğlu maceralarla ve hüzünlerle dolu bir hayat yaşadı. Saraylarda geçen çocukluk senelerini ard arda gelen sürgünler ve sıkıntılar takip etti. Gelin olarak gittiği yabancı bir memleketin first lady' si iken ihtilal ve darbe rüzgarlarına yakalandı, ihtişamın zirvesinden askeri mahkemelere, çatık kaşlı hakimlerin önünde tehlike dolu günlere sürüklendi... Üç yaşında kovulduğu vatanına, yani Türkiye' ye ise ancak 40 yaşından sonra dönebildi.

Murat Bardakçı' nın, Neslişah Osmanoğlu' nun hayat hikayesini kendi anlattıklarına ve belgelere göre ele aldığı ve sürgüne gönderilmiş bir hanedan mensubu hakkında şimdiye kadar yazılmış ilk etraflı biyografi olan bu kitabı sadece Neslişah Osmanoğlu' nun değil, yıkılmış bir imparatorluğun aristokrasisinin de tarihe süzülüşünün hikayesidir..


Çok etkilenerek okumuştum umarım sizlerde beğenirsiniz..






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder